Wanneer is voeding echt graanvrij en glutenvrij?

Graanvrij

Het is al heel lang een trend die wij terug zien in honden en kattenvoeding, de voeding moet graanvrij zijn.
En dat is ook iets wat wij graag zien in voeding voor honden en katten, dat deze het liefst geen graan bevat, of anders zo min mogelijk.

Graan is een relatief goedkope ingrediënt. En producenten van voedingen willen natuurlijk een zo’n groot mogelijke marge hebben op hun product. (Dit is logisch, iedere ondernemer wil zoveel mogelijk winst maken)
Graan is ook iets wat honden en katten niet zo goed kunnen verteren, en wat de kwaliteit van bijvoorbeeld de ontlasting niet zo goed kan maken. Vaak is het zo hoe meer graan er in de voeding zit, des te zachter en geler de ontlasting is. Ook zie je vaak aan de vacht van de hond of kat of er veel graan in de voeding zit. De vacht ziet er dan wat doffer uit, en voelt wat vettig aan. Ook kan het ook zo zijn dat de vacht van het dier niet zo lekker ruikt.
En inmiddels zijn de problemen met allergieën en voedselintoleranties een rap groeiend probleem. In onze stenen winkel en online zijn we veel bezig om mensen met vooral honden te helpen in hun zoektocht naar hypoallergene voedingen. Omdat er gewoonweg veel honden zijn met allergieën en intoleranties. We werken dan ook veelal met merken die echt graanvrij zijn, met een hoog vleespercentage zodat we ook deze honden kunnen voorzien van voedingen welke geen problemen geven in hun gezondheid.
Zoals je leest zijn er best wel wat negatieve invloeden die granen hebben op onze huisdieren.

Eigenlijk kun je er vanuit gaan dat hoe goedkoper de voeding is, des te meer granen er in de voeding verwerkt zit.
In deze blog kun je lezen, wat is nou écht goede voeding.

We nemen even als voorbeeld, 10kg hondenbrokken van de AH voor nog geen 12 euro (ja het kan echt……. en er zijn dus honden die dit voorgeschoteld krijgen)

Samenstelling: 30% granen, vlees en dierlijke bijproducten [4% rund], plantaardige bijproducten [2,5% bietenpulp], oliën en vetten, mineralen, groenten [0,45% gedroogde erwt* in de groene brokjes]. * Is gelijk aan 4% erwt. Verhouding mengsel: 45% natuurlijke, 35% rode, 10% groene en 10% gele brokjes. Technologische toevoegingsmiddelen: antioxidanten. ————————— Sensorische toevoegingsmiddelen: kleurstoffen.

Ja u leest het goed, 30% granen!
En dat maakt de voeding dus zo goedkoop. Je kunt er dus vanuit gaan dat 30% van de voeding er via de achterkant van het dier weer naar buiten komt, want granen worden amper verteerd. Zonde van je geld dus.

Het liefst zien wij geen granen in voeding van honden en katten, en vooral dus om de redenen die we al eerder genoemd hebben.

Welke voedingsmiddelen vallen er dan onder “Granen” ?
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Daar valt bijvoorbeeld ook rijst onder. Maar ook mais valt onder graan.
En denk aan rogge, gerst, tarwe, spelt etc.

Welke producten zijn dan Glutenvrij?
– bietenpulp
– Mais
– Rijst
– Lijnzaad

Zo zie je, er is echt verschil tussen graanvrij en glutenvrij.
Wil je echt zeker weten dat de voeding van jouw hond of kat glutenvrij is? Neem dan als vuistregel dat de voeding echt graanvrij moet zijn, dan zit je altijd goed.

En dan is het natuurlijk zo dat graanvrije honden en kattenvoeding vrij prijzig is. Alleen als je berekend dat er van graanvrije voeding minder gegeven hoeft te worden, dan van voeding mét graan, kom je onderaan de streep vaak minder prijzig uit dan je bedacht.
Vaak moet er van voeding mét granen 30% meer gegeven worden dan van voeding zonder granen.

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben, of ben je opzoek naar een goede graanvrij en/of glutenvrije voeding voor honden en/of katten, stuur dan een mail naar info@beestachtiggoed.nl

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Daphne, waarmee kan ik u helpen?