wat is beter, droogvoer of natvoer?

wat is beter, droogvoer of natvoer?

De eeuwige discussie onder honden gaat altijd over wat beter is, droogvoer of natvoer.

Vaak wordt natvoer ingezet als een dier minder graag wil eten. (daar hebben wij op zich een mening over, omdat dit niet altijd de oplossing hoeft te zijn om uw dier weer aan het eten te krijgen,)
Ook kan natvoer ingezet worden bij dieren met een slecht gebit, om medicatie of supplementen in te mengen (of te verstoppen), of bij maag-darm klachten.
Wat we ook vaak zien, is dat honden “lekker verwend” worden met een beetje natvoer, maar dat dit ook vaak de reden is dat honden hun brokjes niet graag meer eten. Het is met de allerbeste bedoeling, maar honden zijn heel slim en hondenbaasjes vaak snel in de stress als er niet gegeten wordt en daar maken sommige honden heerlijk misbruik van. De uitkomst kun je wel raden…… Als wij elke dag wat lekkers te eten krijgen als hoofdvoeding, dan willen we toch ook niet meer aan de groente en fruit?
Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waarom iemand kiest om zijn hond natvoer te geven ipv droogvoer, en dat is natuurlijk aan een ieder om dat zelf te bepalen.
Onze 3 honden krijgen heel af en toe eens een bakje natvoer, vooral als we van een leverancier wat krijgen om te testen, maar eten hun brokken gelukkig nog gewoon altijd met smaak.

Maar wat is het verschil dan tussen droogvoer en natvoer, en is het dan per definitie altijd slecht om de hoofdvoeding van de hond altijd uit natvoer te laten bestaan?

Het antwoord is simpel:   Nee!

Maar er kleven wel iets meer nadelen aan natvoer dan aan droogvoer.
Waar je dan op moet letten proberen we hier uit te leggen.

Allereerst, natvoer bestaat vaak voor 80% uit vocht. Je zult dus relatief veel moeten voeren van een blik natvoeding dan de hoeveelheid brokken die je geeft. Bij sommige merken tot wel 2x meer dan wat je geeft aan droogvoer.
In veel blikvoeding zit ook vulmiddel, granen, rijst etc, (eigenlijk is de vuistregel, hoe goedkoper het blikje natvoeding des te minder vlees en dus meer vulmiddel erin zit)
En omdat honden deze vulmiddelen slecht tot bijna niet verteren, kun je wel inschatten wat het eindresultaat is.
Een hond zal bijvoorbeeld meer dan 2x per dag een hoop in het gras leggen.

Als er veel vulmiddelen in blikvoeding zit, betekend dit automatisch ook veel meer aanslag op de tanden.
Wat op den duur ook gebitsproblemen kan betekenen en door gebitsproblemen zelfs klachten aan bijvoorbeeld het hart!. Geef je dus veel blikvoeding? Zorg dan dat jouw hond daarnaast ook veel op andere dingen kauwt.  bijvoorbeeld op harde kauwsnacks, botten etc waarbij het gebit echt geschuurd wordt. Of het gebruik van poetsmiddelen voor het gebit als een tandenborstel en tandpasta.

Zijn er dan ook voordelen aan natvoeding?

Zeker!

Binnen de natvoedingslijnen van een merk zijn er vaak vele smaken waarmee je kunt afwisselen.
Ook kan het handig zijn om medicatie of supplementen erin te verwerken zodat je hond het makkelijker binnen krijgt.
En wil jouw hond écht geen brokken eten, dan zijn er zeker hele verantwoordelijke alternatieven op gebied van natvoeding.
Ook dieren die veel moeten drinken, hebben baat bij natvoeding vanwege het hoge vochtgehalte.

Dieren welke een maag-darm infectie hebben, kunnen op deze manier licht verteerbaar voedsel binnen krijgen én water binnen krijgen.

Wat zijn dan de voordelen van droogvoer?

Wat onze mening betreft gaat het geven van droogvoeding boven het geven van natvoeding. Een dier kauwt (over het algemeen dus niet bij iedere hond geldt dit) beter op brokken wat automatisch goed is voor het gebit is.
Daarnaast worden dieren minder kieskeurig op het moment dat er droogvoeding gegeven wordt. Ook hier geldt, er zijn uitzonderingen, maar het is onze persoonlijke ervaring.
Geef je droogvoeding met een hoog vlees percentage en geen granen, ga je dit ook terug zien buiten op het gras.
Vaak zijn er binnen het merk verschillende vleessoorten, dus ook hierin kunt je nog afwisselen.

En misschien is de portemonnee in deze nog de belangrijkste factor.
Indien je  natvoeding geeft van dezelfde kwaliteit als de droogvoeding, ben je vaak duurder uit, omdat je meer natvoer moet geven om tot dezelfde verhouding te komen als met droogvoer.

Zoals je gelezen hebt, zijn er aan beide fronten voor en nadelen en het is aan je zelf om te kiezen in welke vorm je je hond voert.

 

In een eerdere blog hebben we het al gehad over Brok vs Vlees
Het onderwerp vers vlees heb ik bewust niet mee genomen in deze blog, omdat dat echt weer een andere soort discussie is.

 

 

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Daphne, waarmee kan ik u helpen?