Een te dikke hond, iets wat we steeds meer zien in het dagelijks leven.
Dierenartsen staan met de handen in het haar, want de gemiddelde hond is ook gemiddeld te dik.
Mensen hebben snel hun oordeel klaar over de hond van de buurman op de hoek.
” zie je, daar gaat hij weer met zijn veel te dikke labrador” – of- ” poeh he, die teckel is oprecht een worst op pootjes”
Maar vaak vergeet men naar zijn eigen dier te kijken, want dikke kans dat zijn of haar hond ook veel te dik is.
Een hond is namelijk al snel te dik!
Maar wanneer is een hond nou goed op gewicht?
Een hond is goed op gewicht, als je zijn ribben niet ziet maar wel makkelijk voelt.
Krijg je de opmerking van de buurvrouw, dat jouw hond wel erg mager is? Dikke kans dat hij juist mooi op gewicht is!
Tegenwoordig is het beeld van het juiste formaat hond, bij de meeste mensen niet meer optimaal.
Mijn hond is te dik, wat nu?
Goed dat je het opgemerkt hebt!
Tijd om daarmee aan de slag te gaan.
Ook bij honden geldt, ieder pondje gaat door het mondje (ja tenzij er een medische reden is dat de hond te dik is)
Dus de hond moet op dieet, en aan het sporten!
Ga voor jezelf na, wat jouw hond zoal eet op een dag.
- hoeveel snacks krijgt hij per dag, meer dan 1? Stoppen met snacks geven.
Hier valt ook die ene boterham, of dat stukje kaas of worst wat hij krijgt na het eten. 1 Boterham kan voor een gemiddelde hond net zoveel calorieën bevatten als wat hij normaal aan maaltijd brokken of vlees binnen krijgt. Een stuk worst kan zelfs al 2 maaltijden per dag vervangen! - Krijgt hij de hoeveelheid die richtlijn van de zak voer aangeeft? Juist! het is een richtlijn, wat betekend dat het niet voor iedere hond de juiste hoeveelheid is. ons advies is eigenlijk altijd, voer 10% minder als wat de zak aangeeft. Is jouw hond nu te dik? Verlaag het voer met 20%
- Wat is de kwaliteit van de voeding die jouw hond krijgt? Wij winden er geen doekjes om, maar hoe goedkoper de voeding, des te lager de kwaliteit van het vlees (als dat er nog al behoorlijk in zit) en des te meer graansoorten er in zitten. En ja graan zijn koolhydraten, en koolhydraten zetten aan. Tijd om ook hier naar te kijken!
Merken als Canagan, Riverwood, Carnilove etc bevatten geen granen, en hebben menig dikke hond in onze winkel al helpen afvallen. Ja een zak van 75 euro is even een slag in de portemonnee, maar in verhouding voer je minder als van voeding welke wel granen bevat. Je hond vitaler, en je bent in feite niet heel veel extra kwijt aan voeding welke jouw hond zeker op gezond gewicht houd (als de hoeveelheid goed genoeg is uiteraard!)
Oke, voer is nu in orde, what’s next?
Wat doe je zelf tegen die vetrolletjes die je hebt gekweekt?
Juist! Sporten.
Dat moet de hond dus ook gaan doen. Lopen, rennen, spelen en het liefst een uur per dag een flinke wandeling.
Want de stofwisseling van de hond moet op gang komen, en dat gebeurd ook zeker met een stevige wandeling. Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar het is voor een goed doel.
En ja, ook onze kleine vriendjes (chihuahua’s, bomers, vlinderhondjes etc) kunnen echt wel een wandeling van een uur maken.
En laten we eerlijk wezen, behalve voor de kilo’s zorgt een dagelijkse wandeling ook echt voor een happy hond die vrolijk is tussen de oren en tevreden is. Honden die veel bewegen zijn over het algemeen een stuk rustiger in huis, en ook veel minder bezig met dingen slopen in huis bijvoorbeeld.
Kortom, goede voeding, minder ongezonde snacks, en lekker aan de wandel!!!
En mocht je nog vragen hebben, of ondersteunende tips willen ontvangen, onze mailbox en telefoon zijn altijd bereikbaar!