Geregeld krijgen wij klanten over de vloer die claimen dat hun hond een behoorlijke allergie heeft voor bijvoorbeeld kip of graan.
Maar als wij dan vervolgens vragen, is het een allergie of een intolerantie, dan weet 90% daar eigenlijk geen antwoord op te geven.
En dat geeft ook helemaal niet!
Want het feit is dat de hond in kwestie wel lichamelijke ongemakken ervaart door voeding of snacks (of in sommige gevallen de omgeving) en dat daar dus een oplossing voor moet komen om de hond weer, al dan niet letterlijk, weer lekker in zijn vel te laten zitten.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
In deze blog gaan we hier eens wat dieper op in, zodat er wellicht wat duidelijkheid komt voor baasjes van honden, die gewoon nog niet zo goed weten wat zijn of haar hond heeft. En in feite wordt zowel een allergie als een intolerantie hetzelfde behandeld, dus dat maakt dan eigenlijk ook niet uit.
Voedsel allergie
Als een hond écht allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel, dan speelt het afweersysteem van de hond hier de grootste rol in.
Want het afweersysteem van de hond reageert op een eiwit-onderdeel van het betreffende voedingsmiddel.
Bij mensen zien we dit als voorbeeld bij een pinda allergie, dan is spoortje van pinda al genoeg om een enorme reactie uit te lokken. Er zit als het ware een defect in het afweer systeem.
Als voorbeeld nemen we het kippenvlees. Beeld je even in dat een stukje kip bestaat uit ontelbare eiwitten, en elk eiwit heeft de vorm van een perfect rondje. Elk eiwit van elk voedingsmiddel heeft namelijk zijn eigen eiwit en dan dus ook eiwit vorm. Geen enkele eiwit is hetzelfde. Die van een kalkoen lijkt op die van een kip, maar is (denkbeeldig) bijv langwerpig rond. en dus niet perfect rond zoals het eiwit van kippenvlees.
Het afweer systeem heeft ergens een fout in de programmering. Die ziet het kippen eiwit als een super schadelijke indringer (zoals virus deeltjes) en zodra het afweersysteem dit eiwit gedetecteerd heeft gaat het vol in de aanval. Dit uit zich in bijvoorbeeld maag darm klachten, maar ook (al dan niet serieuze) huidklachten zoals jeuk, haaruitval en schilfers én vermoeidheid zijn zeer typische symptomen.
Voedsel intolerantie is dan weer net iets anders.
Bij een intolerantie is het afweer systeem niet per direct betrokken, en is vaak meer van hetzelfde voedingsmiddel nodig om daar een reactie op uit te lokken. We zien bij voedsel intolerantie eigenlijk alleen maar maag en darm klachten. Neem bijvoorbeeld een lekker bot zoals een blanke staaf als voorbeeld, sommige honden gaan daar onwijs van aan de diarree. En dat heeft puur te maken met het feit dat de hond niet voldoende enzymen heeft in zijn maag en/of darmen om het goed te verteren. Dit zijn vaak honden die toch al niet hele goede ontlasting hebben, omdat de darm flora continu verstoord is.
De darmflora op peil brengen kan verlichting geven, maar brengt nooit garantie!
Bij zowel voedsel allergie als intolerantie is het zaak dat je de bron weg haalt die klachten geeft.
Daar gaan we in een volgende blog dieper op in!